PLANINSKI IZLET – Sv. Duh na Ostrem vrhu

 

MLADINSKI ODSEK:
NA SV. DUH PO ŠTURMOVI GRAPI

V soboto, 20. 5. 2017, smo se kljub napovedi slabega vremena, z najbolj vztrajnimi  učenci planinskih krožkov OŠ Cirkovce, OŠ Kidričevo in podružnične šole Lovrenc udeležili planinskega pohoda na Sv. Duh na Ostrem vrhu.

Naša pot se je začela na 260 višinskih metrih, pri žagi, ki je vidna tudi s ceste Maribor-Dravograd, malo pod krajem Vurmat. Pot je sprva potekla po makadamski cesti, le ta pa nas je vodila mimo nekaj hiš raztresenega hribovskega naselja Vurmat. Nato smo prispeli na ozki kolovoz. Nekaj munit za tem smo prečili prvo brv, ki nas je pripeljala na začetek Zrnkove grape. V nadaljevanju smo se ob potoku vzpenjali po deloma spolzki in strmi poti, ki je na enem delu tudi varovana z jeklenico. Nad jeklenico se je pot prehodno položila in se nato strmo nadaljevala proti bolj zaraščenemu terenu. Nato smo prečkali še zadnjo tretjo brv in nekaj minut za tem prispeli do Virtičevega mlina. Od tukaj naprej se je pot nadaljevala po zložni makedanski cesti mimo ribnika. Ko smo prispeli v vas Sv. Duh na Ostrem vrhu, smo si najprej ogledali center vasi, nad katerim smo zagledali na vrhu cerkev Sv. Duha, do katere smo se nato še povzpeli.

Najmlajši udeleženec(iz vrtca Cirkovce) tega izleta je star komaj 4 leta. Nasmejan in razigran je brez težav prekorakal čez 620 višinskih metrov.

Po ogledu cerkve  in sosednje kapelice, kjer smo pozvonili tudi na zvoček želja, smo se po 170-tih stopnicah spustili do vrtca in podružnične šole Selnica ob Dravi. Naš zadnji postenek je bil v centru vasi pri vaški gostilnici, kjer smo požigosali dnevnike in se okrepčali. Nato sta po nas prispela dva gasilska kombija GZ Kidričevo(GD Šikole in GD Jablane), ki so na tem izletu bili naši prevozniki, za kar se jim seveda iskreno zahvaljujemo, tako društvoma, kot prijaznim šoferjem.

Ivan Kojc, vodnik PZS
PD Občine Kidričevo

<FOTOUTRINKI>